12 de juny 2010

El compromís amb els valors democràtics, protagonista de la cloenda del col·loqui

Teresa Compte, fiscal Superior de Catalunya; José Maria Mena, president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, i Miquel Caminal i Badia, director del Memorial Democràtic, han protagonitzat la cloenda del II Col·loqui Internacional Memorial Democràtic a l'Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69, Barcelona).

Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic; Teresa Compte, fiscal Superior de Catalunya, i José Maria Mena, president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, a l'acte de cloenda del col·loqui.

Caminal ha començat agraïnt la participació als assistents i ha expressat la seva satisfacció per com s'ha desenvolupat el col·loqui, que ha comptat amb gran afluència de públic al llarg dels seus tres dies de duració.

La història i el dret han estat les apostes d'aquest col·loqui, qualificat pel director del Memorial Democràtic com a "interdisciplinari". Caminal ha volgut posar de manifest, a mode de justificació d'aquest esdeveniment, que la institució que representa "no dicta el passat ni preveu el futur però sí que pot prevenir des de l'ètica".

Caminal també ha expressat que en el nostre país "no s'ha condemnat suficientment la dictadura" i que per avançar en la democràcia "cal una condemna total i conseqüent del règim franquista".

Per la seva part, José Maria Mena, president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, coorganitzadora d'aquest esdeveniment, ha constatat que hi ha hagut "un especial interès en què el col·loqui fos decididament "plural" ja que "som demòcrates i juristes, per aquest ordre".

En la seva intervenció, Mena ha opinat que "el dret transicional és un pacte no equitatiu entre vencedors, que ho continuen sent avui, i vençuts". El president de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates s'ha acomiadat amb un missatge optimista i combatiu alhora, demanant "tenacitat" per "aconseguir fer avançar i conservar la passió democràtica, que enforteix la nostra capacitat de progrés". 

Aprofitem per agrair a totes les persones que han seguit el col·loqui des d'aquest blog i des del canal Twitter del Memorial Democràtic el seu interès. A tots, gràcies!